Kaskisten Terveyskeskus tiedottaa 17.12.2020

Milloin koronavirusrokotukset voidaan aloittaa Suomessa?

Koronavirusrokotteen käyttöönottoa ja rokotusten aloittamista on realistista odottaa Suomessa vuoden 2021 alussa. Suomen koronarokotestrategian mukaan ensimmäisenä rokotusta tarjotaan niille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka hoitavat COVID-19 –potilaita ja niille, jotka työskentelevät hoitokodeissa. Heidän rokotuksensa voidaan pääosin toteuttaa tammi-helmikuussa 2021. Sen jälkeen rokotetta tarjotaan ikääntyneille ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Muulle väestölle tarjotaan rokotetta tämän jälkeen. 

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus

 

Mikäli epäilet saaneesi koronaviruksen:

Jää kotiin lievienkin oireiden ilmaantuessa. Testeihin kehotetaan hakeutumaan lievienkin oireiden myötä ja testivastausta odottaessa kehotetaan noudattamaan karanteeniohjeita.

 

Voit tehdä oirearvion omaolopalvelussa www.omaolo.fi, josta saat toimintaohjeet oireidesi perusteella

tai soittamalla terveyskeskukseen puh. 045 – 23 22 200 ma – to klo 8 – 16 ja pe klo 8 – 14.15.

Muina aikoina Vaasan keskussairaalan päivystysnumeroon 116 117.

Kiireellisissä hätätilanteissa soita 112.

Ulkomailta saapuneilla omaehtoinen karanteeni on pääsääntöisesti 10 vuorokautta.

  • Suosittelemme, että myös testatun perheenjäsenet välttäisivät mahdollisimman paljon sosiaalisia kontakteja ja huolehtisivat erityisen tarkasti maskin käytöstä ja hygieniaohjeista, kun testitulosta odotetaan.

https://www.vaasankeskussairaala.fi/potilaille/ajankohtaista/koronavirus-covid-19/

 

Länsi- ja Sisäsuomen aluehallintovirasto kieltää Vaasan sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoontumiset, joihin osallistuu yli 10 (kymmenen) henkilöä ajalla 22.12.2020- 17.01.2021.

    

*Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmän suositus on, että yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Tämä koskee kaikkia Vaasan sairaanhoitopiirin alueen kunnista. Päätös on voimassa 31.12.2020 saakka.

 

 

 

Huomioithan myös riittävät turvavälit, maskisuosituksen ja käsihygienian.

Kasvomaskisuositus:

  • Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä kaikissa julkisissa tiloissa kodin ulkopuolella vuoden loppuun eli 31.12.2020 asti. Käyttö ehkäisee sairastumista ja vähentää leviämistä.

Suositus turvaetäisyyksistä:

  • Pyri pitämään toisiin ihmisiin riittävä 1–2 metrin suojaetäisyys. Suositus koskee kaikkia perhepiirin ulkopuolisia kontakteja niin työelämässä kuin vapaa-ajalla.
  • Muistutus erityisesti kuntosaleille, että riittävien turvavälien pitäminen varmistetaan.

Etätyö:

  • Vaasan sairaanhoitopiiri seuraa etätyön suosituksessa valtakunnallista suositusta ja jatkaa alueen suositusta nyt 31.12. asti. Etätyötä suositellaan erityisesti julkisen ja yksityissektorin työntekijöille.

 

On suositeltavaa noudattaa THL:n antamaa ohjetta joulun ajan juhlien järjestämiseen. Jos halutaan kokoontua, on se suositeltavaa tehdä alle 10 hengen ryhmissä ja mahdollisesti etäyhteyksiä hyödyntäen.

 

Kaskisten oma koronajohtoryhmä suosittaa välttämään matkailua oman sairaanhoitopiirin ulkopuolelle sekä välttämään kontakteja korkeamman riskin alueelta tuleviin henkilöihin.