Finlandsmodellen för hobbyverksamhet: hobbyverksamhet i Kaskö

Vi har till vår glädje fått understöd till Finlandsmodellen för hobbyverksamhet, till en summa av 16.000 € för läsåret 2021 – 2022. Projektets målsättning är att erbjuda varje lågstadie-elev en hobby som de tycker om.

Inom ramen av projektet arrangeras två hobbykaruseller i Kaskisten koulu och Kaskö svenska skola. Eleverna har under våren besvarat en enkät, där man kartlade deras önskemål. I hobbyverksamheten strävar man till att svara på dessa önskemål.

Hobbyverksamheten startat i september och fortsätter hela skolåret.

Varje klubbtillfälle innehåller ett mellanmål. Klubbarna samt mellanmålen är avgiftsfria.

 

Hobby 1: Skaparglädje – karusellen. Klubbtid tisdagar kl. 14:30–16:00, fr. 7.9.2021. I Glädjen i att göra – karusellen tränar man att göra stop-motion – filmer, videofilmning och -editering, fotografering och bildeditering, enligt barnens önskemål även tex gatukonst och -serietidningar, samt traditionella tekniker inom bildkonst. I önskemålen finns även matlagning. Eventuellt får vi till en del på våren som innehåller matlagning, inom denna karusell.

Instruktörerna för denna hobby är Petra Lapveteläinen samt Audun Nederlid, som är ägare till ett kaskö- och oslobördigt företag som erbjuder film-, animations- och grafisk planering. Därtill inbjudes gästande regissörer, såsom konstnär Sonja Lapveteläinen som är specialiserad i att skapa dockgestalter.

 

Hobby 2: Motionsglädje-karusellen. Klubbtid fredagar kl. 14:00–15:30, fr. 10.9.2021. Instruktör för denna hobby är Ann-Catrin Grönqvist, som är företagare i motionsbranschen och en personal trainer. Enligt önskan av barnen innehåller verksamheten centralt parkour. Även andra grenar såsom fotboll och futsal, frisbeegolf, styrketräning (konditionssal), street-dance, paddling, innebandy, orientering samt korgboll och andra bollgrenar – deltagarna får berätta om sina önskningar och planerna görs enligt det. Kursdeltagarna gör möjligen en utflykt till simhallen, bowlinghallen eller slalombacken, besöken planeras tillsammans med barnen och med beaktande av gällande coronasituation.

Anmälning via webropollänken senast 1.9.2021: https://link.webropol.com/s/HarratusHobby

Projektet koordineras av ungdomssekreterare Pirjo Nylund. Tilläggsuppgifter 040 751 9404/ Pirjo Nylund