Österbottens välfärdsområdes organisationsbidrag kan sökas i november

Organisationsbidrag kan ansökas 1.11–30.11.2023. Ansökningen görs med hjälp av en elektronisk blankett. Österbottens välfärdsområde beviljar bidrag till registrerade allmännyttiga föreningar och stiftelser som arbetar för att främja invånarnas sociala välfärd, hälsa, säkerhet eller delaktighet i Österbottens välfärdsområde. Vid utdelningen av bidrag betonas välfärdsområdets strategiska utgångspunkter och de behov som förs fram i välfärdsområdet.

Välfärdsområdets bidrag är fördelade i tre typer av bidrag: verksamhetsbidrag, partnerskapsbidrag och engångsbidrag. Verksamhetsbidrag beviljas för verksamhet som klart är avgränsad till ett verksamhetsår. Med verksamhetsbidrag stöder välfärdsområdet i synnerhet verksamhet som stöder ungas livshantering i form av förebyggande verksamhet och verksamhet som stärker kamratstödet bland unga.

Med partnerskapsbidrag kan välfärdsområdet efter prövning stöda verksamhet för vilken den sökande ansöker om antingen projektunderstöd eller riktat verksamhetsunderstöd av exempelvis Social- och hälsovårdsorganisationernas understödscentral STEA, NTM-centralen i Österbotten eller andra finansiärer. När välfärdsområdet beviljar partnerskapsbidrag förbinder sig det till att i 1–3 år stöda verksamhet som bistår välfärdsområdets strategiska mål och mål som syftar till att främja välbefinnande och hälsa. Verksamhet som beviljas partnerskapsbidrag planeras tillsammans med välfärdsområdet. Den sökande bör gärna vara i kontakt med välfärdsområdets sektordirektör i god tid före den lämnar in sin ansökan, för att man tillsammans ska kunna bedöma om verksamheten bemöter invånarnas behov. Partnerskapsbidrag kan beviljas för en del av den sökandes projekt, vi kan t.ex. delta i finansieringen av projektfinansieringens självriskandel eller tillsamman genomföra ett projekt som vi även beviljar bidrag för.

Organisationsbidrag beviljas verksamhet

1. som är till för invånarna i Österbottens välfärdsområde och som verkställs i Österbotten

2. som omsätter välfärdsområdesstrategins tyngdpunkter, strategiska principer och mål i praktiken

3. som stöder och kompletterar de social- och hälsotjänster eller räddningstjänster som omfattas av välfärdsområdets organiseringsansvar men som också samverkar med dessa tjänster.

Föreningar kan ansöka om verksamhetsbidrag, partnerskapsbidrag och engångsbidrag genom att fylla i en elektronisk webropol-blankett mellan 1.11.2024 och 30.11.2024:

https://link.webropolsurveys.com/S/37E734CAD707D85F

Bidragsberättigade sökande kan ömsesidigt ansöka om bidrag och tillhandahålla verksamhet solidariskt. Bidrag beviljas utgående från en poängsättningsmodell som godkänts i sektionen för främjande av välbefinnande och hälsa samt kontaktytor.

Arbetsgruppen för organisationsbidrag (sektionen för främjande av välbefinnande och hälsa samt kontaktytor 25.9.24 § 43) behandlar de inkomna bidragsansökningarna och avger ett beslutsförslag till sektionen för främjande av välbefinnande och hälsa samt kontaktytor innan utgången av januari 2025 utifrån den poängsättningsmodell som godkänts i sektionen för främjande av välbefinnande och hälsa samt kontaktytor. Sektionen för främjande av välbefinnande och hälsa samt kontaktytor fattar ett beslut i ärendet i januari, och bidragen utbetalas i mars 2025.

Mer information: https://osterbottensvalfard.fi/sa-har-fungerar-vi/delta-ochpaverka/organisationssamarbete/#organisationsbidrag