Kalastusmuseo

Kalaranta, Sjöbobacken, on Kaskisten vanha kalasatama.

Rannassa sijaitsevista kala- aitoista on tänään noin 30 jäljellä. Aitat edustavat 1800-luvun lopun kalastusperinnettä. Kala-aittojen tärkein tehtävä oli toimia kalastajan päivittäin tarvitsemien tavaroiden kuten kalanpyydysten, välineiden ja venevarusteiden säilytyspaikkana. Jokaisen kala-aitan yhteyteen on myös kuulunut verkonkuivauspaikka, joka sijaitsi ylempänä rinteellä. Siellä kalastajilla on ollut myös kuivaustelineet kalanpyydysten ripustamista varten. Kuivaustelineitä on tänäkin päivänä nähtävissä. 

Kalastusmuseo perustettiin vuonna 1983, kun Kaskisten kaupunki osti Kurt Koskisen suolaamorakennuksen Kalarannasta. Kurtin isällä, Oskar Koskisella, oli ollut kalakauppa rakennuksessa 1910-luvulta asti. Jo aikaisemmin Kaskisten Kalastajakilta oli alkanut kerätä esineitä Kaskisten kalastusperinteiden välittämiseksi.

Kalastusmuseon näyttelyt on rakennettu teemoittain, esim. silakanpyynti, siian- ja lohenpyynti, purokalastus ja hylkeenpyynti. Museossa on esillä kaikki ne esineet ja työkalut, joita käytettiin kalastajan kotona ja ranta-aitoissa. Useat valokuvat kertovat kalastuksesta. Silakanpyynti on saanut paljon tilaa: se oli muinoin Kaskisten tärkein kalastuselinkeino.